Студиска посета во Келн, Германија

Во периодот 3-7 октомври, Христина Здравеска од нашата организација беше дел од Студиската посета во Келн Германија како дел од Регионалната програма за верски слободи за Западен Балкан на Националниот Демократски Институт.

5-дневната посета започна со Централната џамија во Келн и Форумот Моше. Централната џамија во Келн е објект направен од Турско-исламскиот сојуз за верски прашања. Форумот на џамијата во Келн е платформа за дијалог помеѓу централната џамија во Келн и урбаното општество во Келн. Тоа е првенствено религиозен, но и социјален и социо-културен чинител.

Посетата продолжи во Градскиот совет на Келн, Одделот за интеграција и различности. Директорот на Канцеларијата за интеграција и различност на градот Келн и поранешен раководител на одделението претставува клучен чинител во работата на одделот што ја обезбеди наградата на ЕУ на градот Келн за различност и инклузија. Келн е првиот Германски град кој ја има потпишано “Повелбата за различности на ЕУ“, која им помага на организациите од јавниот и приватниот сектор низ ЕУ да дизајнираат и имплементираат ефективни политики за различност и вклучување.

Вториот ден учесниците направија обиколка на катедралата во Келн и одржаа состанок во канцелариите на Католичката црква „Колнер дом“. Катедралата „Колнер Дом“ во Келн, и припаѓа на Католичката црква. Тоа е седиште на архиепископот во Келн и на администрацијата на архиепископијата во Келн. катедралата е познат споменик на германскиот католицизам и готската архитектура и е прогласен за светско наследство во 1996 година и е најпосетуваната знаменитост во Германија.

Следно беше овозможена посета на Центарот за документација и Музејот за миграција од Турција – ДОМИД. ДОМИД е основана во 1990 година од имигранти од Турција. Архивата е единствена комбинација која ја отсликува социјалната, културната и секојдневната историја на имиграцијата во Германија.

Подоцна беше остварена обиколка на синагогата и средба со претставник на Еврејската заедница во Келн. На средбата беа претставени капацитетите на институцијата. Заедницата нуди дневни центри за деца, простории за молитви, дом за стари лица, образовни центри и кошер ресторан.

На крајот од работниот ден беше организирана средба со Работната група на СДП за миграција и различност во Келн. Целта на работната група за миграција и различност на СДП е да го промовира учеството на луѓето со историја на имиграција во општеството и партијата и како тие придонесуваат за разновиден соживот, социјална кохезија и еднакви можности.

Следниот ден беше организирана посета на West Deutscher Rundfunk Köln, германскиот јавен радиодифузер Cosmo Radio. WDR COSMO е радио станица која емитува глобална, мултикултурна, поп светска музика. COSMO е посветен на обезбедување на разновиден опсег на музика од целиот свет, вклучувајќи африканска, латиноамериканска и азиска музика. Програмата содржи интервјуа, вести и ток-шоуа. WDR COSMO е посветена на промовирање на културната разновидност и разбирање и на обезбедување платформа за малцинските и маргинализираните гласови.

Подоцна, учесниците имаа обиколка на Источната православна црква во Келн. На посетата се зборуваше за православната заедница, како тие комуницираат со целните групи особено со младите.

На крајот од студиската посета беше организирана сесија со СОФРА. СОФРА е здружение од Келн, кое е резултат од спојувањето на „Rainbow Refugees Cologne Support Group eV“ и самоорганизираниот состанок за ЛГБТИ бегалците и мигрантите. Како прва ЛГБТИ мигрантска самоорганизација во Северна Рајна-Вестфалија, тие обезбедуваат безбеден и моќен простор за ЛГБТИ бегалците и мигрантите.

Станица ПЕТ е благодарна што беше дел од Регионалната програма за верска слобода на Западен Балкан и беше учесник во студиската посета во Келн Германија. Нашата организација ќе ја искористи оваа студиска посета за унапредување на верските слободи и права во нашата заедница.

Последни новости

Креативна акција: „Пинокио во градинка, децата дома“
јуни 26, 2024
Јавна изложба: „Младите заедно за помирување, толеранција и градење на доверба“
мај 16, 2024
Младите заедно за градење мир, меѓуетничка толеранција и управување со конфликти
април 19, 2024
Ден на добри дела, за прв пат во Прилеп
април 12, 2024
Отворен ден за афирмирање на активни мерки и постоечки можности за поддршка на социјално и бизнис претприемништво
февруари 29, 2024
Информативен караван: „Поблиску до иновативни идеи“
февруари 21, 2024
Средба за зајакнување на мултисекторската соработка на локално ниво
февруари 13, 2024
Теренска акција: „Сите жртви на родово-базирано насилство не изгледаат исто!“
декември 12, 2023
Интер-религиски инфо караван
декември 7, 2023
Учество на промотивен настан за следење на изборните ветувања
ноември 4, 2023
Едукативна школа за социјално и бизнис претприемништво
ноември 3, 2023
ЈАВЕН ПОВИК – За физички лица за ангажирање во улога на експерт за социјално и бизнис претприемништво
октомври 19, 2023
СТОП за труењето! – еколошка правда за граѓаните на Прилеп
октомври 10, 2023
5 години Станица ПЕТ
септември 21, 2023
ЈАВЕН ОГЛАС за ангажирање на надворешен соработник од областа на психологија/социологија
септември 15, 2023
Партнерската организација Centar Manjinske Zajednice во посета на Прилеп
август 1, 2023
Летна школа: „Fostering Collective Action on Religious Freedom in the Western Balkans“
јули 22, 2023
Завршна конференција – Проект: „Пристап до правда за најмаргинализираните“
јуни 30, 2023
Студиска посета во Грачаница, Косово
јуни 28, 2023
Прв регионален состанок на COPASAH EUROPE
јуни 23, 2023
Со магарето Марко на патот кон забрзаниот развој!
јуни 22, 2023
Меѓународна научна конференција „Човекови права и пристап до правда за најмаргинализираните заедници – теорија и пракса“
мај 23, 2023
Јавен настан – изложба 22 Април – Ден на планетата земја
април 24, 2023
Големите победи на обичниот човек – успешни приказни од нашата работа
април 10, 2023
Собранието итно да избере членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација
април 7, 2023
Креативна акција: „Градот и трите градинки“
април 4, 2023
Доставена е Петиција за отворање на нови градинки до Општина Прилеп
март 3, 2023
Одржани три форуми во заедницата за недостатокот на детски градинки во општина Прилеп
декември 29, 2022
ПРАВДА КОЈА СЕ ОДОЛГОВЛЕКУВА Е ПРАВДА КОЈА НЕ СЕ ПОСТИГНУВА – промоција на анализата на фукционалноста на механизмите за пристап до правда во РСМ
декември 28, 2022
Промотивен материјал со порака: точна информација за успешно лекување
ноември 30, 2022
„Различностите што не поврзуваат“ – изложба на уметнички творби
ноември 22, 2022
Заштита на правата на пациентите – обука за здравствените промотори во заедницата
јули 21, 2022
Интер-религиска школа за комуникации – чекор кон подобра толеранција и разбирање!
јули 15, 2022
Правдата не е привилегија – дистрибуција на промотивни материјали
јули 8, 2022
Повик за пријавување на учесници на Интер-религиска школа за комуникации
јуни 2, 2022
Инфографик – Интерсекциска дискриминација на лицата кои живеат во рурални средини
мај 25, 2022
Инфографик – Интерсекциска дискриминација кон жени-Ромки и млади Роми од Прилеп
март 23, 2022
Изјава на Партнерството за правно зајакнување во Источна Европа и Централна Азија за руската инвазија на Украина
март 17, 2022
Инфографик – Интерсекциска дискриминација во пристапот до јавни добра и услуги во Прилеп
декември 28, 2021
ЗАШТИТИ ЈА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА – ЕДУКАТИВЕН КАРАВАН!
декември 24, 2021
Мобилна канцеларија за параправна помош
декември 23, 2021
Интерсекциска дискриминација – Втора фокус група со млади Роми
декември 7, 2021
Маратон на јавните набавки – „Дали има напредок?“
декември 3, 2021
Прва фокус група
ноември 30, 2021
Клуб П.Е.Т. се претстави на Првиот регионален саем на социјални претпријатија од Пелагонискиот регион
ноември 26, 2021
Мислење на МЗД: Задолжителната вакцинација не претставува нелегално ограничување на правата, ниту дискриминација
ноември 22, 2021
Соопштение
ноември 19, 2021
ЈАВЕН ПОВИК – За ангажирање на еден (1) експерт за изработка на четири (4) кратки документи за јавни политики/инфографици
ноември 11, 2021
СООПШТЕНИЕ
ноември 11, 2021
Станица П.Е.Т. е добитник на наградата „3 Ноември” од Општина Прилеп
ноември 5, 2021