Изјава на Партнерството за правно зајакнување во Источна Европа и Централна Азија за руската инвазија на Украина

17 март 2022 година

Од 24 февруари 2022 година, нашите колеги во Украина се најдоа во воена зона. Русија брутално ја нападна Украина, започнувајќи нелегална војна против мирољубив сосед. Руската неиспровоцирана агресија достигна страшни размери. Путин и неговите соработници се лично одговорни за ова злосторство – гранатирање цивилни области, уништување на објекти на социјалната инфраструктура, убиства на цивили и затворање на про-украински активисти.

Но, како резултат на руската агресија, украинското општество стана покохезивно, посилно и поефикасно. И ние, како организации за правно зајакнување, имаме задача да ја одиграме нашата улога.

Нашите браќа и сестри од Украина ги мобилизираат сите свои мрежи и ресурси за да им помогнат на нивните заедници. Луѓето доаѓаат кај нивните параправници и правници за правна помош, за документи за преминување на границата, за нивните права во воена состојба, привремено сместување и преселување, поддршка за мали бизниси и други работи. Нашите украински колеги обезбедуваат логистичка поддршка за дистрибуција на хуманитарна помош, вклучувајќи храна, облека и лекови. Тие помагаат во управувањето со кризата, помагајќи да се подобри комуникацијата помеѓу локалните власти, жителите, волонтерите и внатрешно раселените лица.

Тие остануваат силни за украинските заедници! Дури и оние кои се на териториите окупирани од Русија продолжуваат да работат. Тие често се единствените кои сега обезбедуваат правна помош на луѓето во овие области.

Да застанеме заедно со Украина! Да застанеме задно со украинските бранители на правдата!

Нашите колеги формираа коалиција од украински организации и активисти – Коалиција  за Солидарност и Правда – кои го зајакнуваат правниот капацитет на заедниците низ целата земја. Тие ќе ги координираат иницијативите на локално ниво, ќе споделуваат ефективни искуства, ќе ги поврзат барањата за правна помош со поширока мрежа на адвокати и ќе создадат хуманитарни синџири за снабдување и безбедни рути за евакуација. Партнерството за правно зајакнување во Источна Европа и Централна Азија повикува да се поддржат украинските заедници и работата на украинските бранители на правдата. Дури и во време на војна, правното зајакнување е од суштинско значење.

[Донирајте за Украинската Коалиција за Солидарност и Правда]

На сите наши пријатели и сојузници во Мрежата за правно зајакнување и пошироко, ви благодариме за вашата солидарност. Борбата на нашите украински браќа и сестри не е само за иднината на Украина, туку и за сите борци за правда на браникот на демократијата.

Основниот тим

на Партнерството за правно зајакнување во Источна Европа и Централна Азија

Последни новости

Креативна акција: „Пинокио во градинка, децата дома“
јуни 26, 2024
Јавна изложба: „Младите заедно за помирување, толеранција и градење на доверба“
мај 16, 2024
Младите заедно за градење мир, меѓуетничка толеранција и управување со конфликти
април 19, 2024
Ден на добри дела, за прв пат во Прилеп
април 12, 2024
Отворен ден за афирмирање на активни мерки и постоечки можности за поддршка на социјално и бизнис претприемништво
февруари 29, 2024
Информативен караван: „Поблиску до иновативни идеи“
февруари 21, 2024
Средба за зајакнување на мултисекторската соработка на локално ниво
февруари 13, 2024
Теренска акција: „Сите жртви на родово-базирано насилство не изгледаат исто!“
декември 12, 2023
Интер-религиски инфо караван
декември 7, 2023
Учество на промотивен настан за следење на изборните ветувања
ноември 4, 2023
Едукативна школа за социјално и бизнис претприемништво
ноември 3, 2023
ЈАВЕН ПОВИК – За физички лица за ангажирање во улога на експерт за социјално и бизнис претприемништво
октомври 19, 2023
Студиска посета во Келн, Германија
октомври 12, 2023
СТОП за труењето! – еколошка правда за граѓаните на Прилеп
октомври 10, 2023
5 години Станица ПЕТ
септември 21, 2023
ЈАВЕН ОГЛАС за ангажирање на надворешен соработник од областа на психологија/социологија
септември 15, 2023
Партнерската организација Centar Manjinske Zajednice во посета на Прилеп
август 1, 2023
Летна школа: „Fostering Collective Action on Religious Freedom in the Western Balkans“
јули 22, 2023
Завршна конференција – Проект: „Пристап до правда за најмаргинализираните“
јуни 30, 2023
Студиска посета во Грачаница, Косово
јуни 28, 2023
Прв регионален состанок на COPASAH EUROPE
јуни 23, 2023
Со магарето Марко на патот кон забрзаниот развој!
јуни 22, 2023
Меѓународна научна конференција „Човекови права и пристап до правда за најмаргинализираните заедници – теорија и пракса“
мај 23, 2023
Јавен настан – изложба 22 Април – Ден на планетата земја
април 24, 2023
Големите победи на обичниот човек – успешни приказни од нашата работа
април 10, 2023
Собранието итно да избере членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација
април 7, 2023
Креативна акција: „Градот и трите градинки“
април 4, 2023
Доставена е Петиција за отворање на нови градинки до Општина Прилеп
март 3, 2023
Одржани три форуми во заедницата за недостатокот на детски градинки во општина Прилеп
декември 29, 2022
ПРАВДА КОЈА СЕ ОДОЛГОВЛЕКУВА Е ПРАВДА КОЈА НЕ СЕ ПОСТИГНУВА – промоција на анализата на фукционалноста на механизмите за пристап до правда во РСМ
декември 28, 2022
Промотивен материјал со порака: точна информација за успешно лекување
ноември 30, 2022
„Различностите што не поврзуваат“ – изложба на уметнички творби
ноември 22, 2022
Заштита на правата на пациентите – обука за здравствените промотори во заедницата
јули 21, 2022
Интер-религиска школа за комуникации – чекор кон подобра толеранција и разбирање!
јули 15, 2022
Правдата не е привилегија – дистрибуција на промотивни материјали
јули 8, 2022
Повик за пријавување на учесници на Интер-религиска школа за комуникации
јуни 2, 2022
Инфографик – Интерсекциска дискриминација на лицата кои живеат во рурални средини
мај 25, 2022
Инфографик – Интерсекциска дискриминација кон жени-Ромки и млади Роми од Прилеп
март 23, 2022
Инфографик – Интерсекциска дискриминација во пристапот до јавни добра и услуги во Прилеп
декември 28, 2021
ЗАШТИТИ ЈА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА – ЕДУКАТИВЕН КАРАВАН!
декември 24, 2021
Мобилна канцеларија за параправна помош
декември 23, 2021
Интерсекциска дискриминација – Втора фокус група со млади Роми
декември 7, 2021
Маратон на јавните набавки – „Дали има напредок?“
декември 3, 2021
Прва фокус група
ноември 30, 2021
Клуб П.Е.Т. се претстави на Првиот регионален саем на социјални претпријатија од Пелагонискиот регион
ноември 26, 2021
Мислење на МЗД: Задолжителната вакцинација не претставува нелегално ограничување на правата, ниту дискриминација
ноември 22, 2021
Соопштение
ноември 19, 2021
ЈАВЕН ПОВИК – За ангажирање на еден (1) експерт за изработка на четири (4) кратки документи за јавни политики/инфографици
ноември 11, 2021
СООПШТЕНИЕ
ноември 11, 2021
Станица П.Е.Т. е добитник на наградата „3 Ноември” од Општина Прилеп
ноември 5, 2021