Интер-религиска школа за комуникации – чекор кон подобра толеранција и разбирање!

Во периодот 08.06.2022 – 14.07.2022, во текот на шест работни денови, во просториите на Клуб ПЕТ се одржа Интер-религиска школа за комуникации, на која учество зедоа вкупно 17 претставници од 4 здруженија на граѓани и 3 религиозни групи.

Во рамки на школата, учесниците се стекнаа со знаења и вештини на четири главни теми и тоа: комуникација, интер-религиски вредности и слободи, работа во заедницата и креативен активизам. Школата се реализираше по претходно подготвен курикулум од страна на две искусни експертки од наведените области – Моника Талеска и Марина Тошеска, и истата се реализираше во вкупно 18 работни сесии.

Сесиите се реализираа интерактивно и со многу голема вклученост на учесниците, преку комбинација на дискусии и креативни вежби, што ги приближи учесниците едни до други со секој следен час. Иако доаѓаа од различна возраст и потекло, сите учесници заедно создадоа една енергична и кохезивна група која постигна огромен напредок кон меѓурелигиското разбирање и прифаќање.

  • Школата беше иницирана на 8 јуни, со првите сесии за работа во заедницата и креативно изразување.
  • Вториот час се одржа на 16 јуни, продолжувајќи со оваа тема, со особен фокус на еднаквоста и правдата, социјалното претприемништво и подобрување и унапредување на креативните вештини.
  • Понатаму, школата продолжи со третиот час на 23 јуни, со основите на комуникацијата, интер-религиските вредности, стереотипите и предрасудите.
  • На 30 јуни, четвртиот час беше посветен на исклучително важната вештина на отворена комуникација, која е клучот не само за промовирање на сопствените религиозни убедувања, туку и за прифаќање на верувањата на другите.
  • Петтиот час, кој се одржа на 7 јули беше посветен повторно на комуникацијата како вештина која има моќ да ги поврзе или да ги подели нашите заедници, во зависност од тоа како ја употребуваме. Притоа, стана збор за ширењето на позитивни вибрации и добрина, но и за говорот на омраза, како две спротивности крајности од нашата интеракција, кои е важно да ги распознаваме за да бидеме свесни за последиците кои ги предизвикуваме.
  • На последниот ден од школата, како завршна активности учесниците изработија уметнички креативни творби, секој според своите афинитети, со кои ги изразија сопствените верувања и вредности. Овие творби ќе бидат наскоро изложени на јавна изложба, каде пошироката јавност ќе може да се запознае со нивното значење и она што учесниците имаа можност да го научат и споделат за време на школата. За крај, секој од нив доби сертификат за своето учество и симболичен подарок од СТАНИЦА П.Е.Т. како потсетник за ова инспиративно искуство.

*Активноста е дел од проектот Организирање на заедницата за зголемена интер-религиска комуникација и толеранција кој се реализира со поддршка на Националниот Демократски Институт (NDI) .

Последни новости

5 години Станица ПЕТ
септември 21, 2023
ЈАВЕН ОГЛАС за ангажирање на психолог
септември 15, 2023
Партнерската организација Centar Manjinske Zajednice во посета на Прилеп
август 1, 2023
Летна школа: „Fostering Collective Action on Religious Freedom in the Western Balkans“
јули 22, 2023
Завршна конференција – Проект: „Пристап до правда за најмаргинализираните“
јуни 30, 2023
Студиска посета во Грачаница, Косово
јуни 28, 2023
Прв регионален состанок на COPASAH EUROPE
јуни 23, 2023
Со магарето Марко на патот кон забрзаниот развој!
јуни 22, 2023
Меѓународна научна конференција „Човекови права и пристап до правда за најмаргинализираните заедници – теорија и пракса“
мај 23, 2023
Јавен настан – изложба 22 Април – Ден на планетата земја
април 24, 2023
Големите победи на обичниот човек – успешни приказни од нашата работа
април 10, 2023
Собранието итно да избере членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација
април 7, 2023
Креативна акција: „Градот и трите градинки“
април 4, 2023
Доставена е Петиција за отворање на нови градинки до Општина Прилеп
март 3, 2023
Одржани три форуми во заедницата за недостатокот на детски градинки во општина Прилеп
декември 29, 2022
ПРАВДА КОЈА СЕ ОДОЛГОВЛЕКУВА Е ПРАВДА КОЈА НЕ СЕ ПОСТИГНУВА – промоција на анализата на фукционалноста на механизмите за пристап до правда во РСМ
декември 28, 2022
Промотивен материјал со порака: точна информација за успешно лекување
ноември 30, 2022
„Различностите што не поврзуваат“ – изложба на уметнички творби
ноември 22, 2022
Заштита на правата на пациентите – обука за здравствените промотори во заедницата
јули 21, 2022
Правдата не е привилегија – дистрибуција на промотивни материјали
јули 8, 2022
Повик за пријавување на учесници на Интер-религиска школа за комуникации
јуни 2, 2022
Инфографик – Интерсекциска дискриминација на лицата кои живеат во рурални средини
мај 25, 2022
Инфографик – Интерсекциска дискриминација кон жени-Ромки и млади Роми од Прилеп
март 23, 2022
Изјава на Партнерството за правно зајакнување во Источна Европа и Централна Азија за руската инвазија на Украина
март 17, 2022
Инфографик – Интерсекциска дискриминација во пристапот до јавни добра и услуги во Прилеп
декември 28, 2021
ЗАШТИТИ ЈА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА – ЕДУКАТИВЕН КАРАВАН!
декември 24, 2021
Мобилна канцеларија за параправна помош
декември 23, 2021
Интерсекциска дискриминација – Втора фокус група со млади Роми
декември 7, 2021
Маратон на јавните набавки – „Дали има напредок?“
декември 3, 2021
Прва фокус група
ноември 30, 2021
Клуб П.Е.Т. се претстави на Првиот регионален саем на социјални претпријатија од Пелагонискиот регион
ноември 26, 2021
Мислење на МЗД: Задолжителната вакцинација не претставува нелегално ограничување на правата, ниту дискриминација
ноември 22, 2021
Соопштение
ноември 19, 2021
ЈАВЕН ПОВИК – За ангажирање на еден (1) експерт за изработка на четири (4) кратки документи за јавни политики/инфографици
ноември 11, 2021
СООПШТЕНИЕ
ноември 11, 2021
Станица П.Е.Т. е добитник на наградата „3 Ноември” од Општина Прилеп
ноември 5, 2021
СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ – Европската комисија бара целосно спроведување на Законот за спречување и заштита од дискриминација
октомври 25, 2021
Повик за анкетари
октомври 7, 2021
Завршна конференција: „Пристап до правда за најмаргинализираните“
октомври 1, 2021
ПРИСТАП ДО КЛИМАТСКА ПРАВДА ПРЕКУ КРЕАТИВНА АКЦИЈА – населба Тризла
септември 28, 2021
Дистрибуција на промотивни материјали за едукација за заштита од Ковид-19
септември 28, 2021
ПРИСТАП ДО КЛИМАТСКА ПРАВДА ПРЕКУ КРЕАТИВНА АКЦИЈА – општина Кривогаштани
септември 27, 2021
Прирачник за правно зајакнување и инклузивна иновација: Како се развиваше идејата за Клуб П.Е.Т.?
септември 18, 2021
Мапирање на диви депонии за пристап до климатска правда за маргинализираните граѓани
септември 16, 2021
Онлајн обука за Промоција на новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација и КСЗД
септември 7, 2021
СТАНИЦА П.Е.Т. со промотивна активност за здравствена заштита – дистрибуција на суплементи и брзи тестови за превенција од Ковид-19
август 30, 2021
Летна школа за параправници
август 3, 2021
Втора средба и работилница на Советот во заедницата
јули 27, 2021
Промоција на МОПА – Мобилна канцеларија за параправна помош
јули 27, 2021
Станица П.Е.Т. со промотивна активност: „Вакцинирај се! Информирај се! Заштити се!“
јули 27, 2021